web analytics

Iedereen die geholpen heeft even in het zonnetje

Iedereen die geholpen heeft even in het zonnetje

Er is iets wat me steeds weer opvalt sinds ik ben gaan schrijven. Het is ongelofelijk hoe aardig iedereen tegen elkaar is in de Facebook groepen die over boeken en schrijven gaan. Iedereen helpt elkaar met vriendelijke maar opbouwende kritiek en er worden zo ontzettend veel adviezen gegeven voor leuke boeken om te lezen. Mijn nog te lezen lijst wordt steeds maar langer.

Zelf heb ik ook een oproep gedaan voor hulp bij het schrijven van mijn Feelgood kerstnovelle. Echt hartverwarmend hoeveel reacties ik kreeg. In de groep Feelgood books moest ik mijn bericht na vijf minuten zelfs al dicht zetten, want ik kon de hoeveelheid helpers niet aan.

Ze zijn niet op een hand te tellen; de auteurs die mij inmiddels persoonlijk bekend hebben dat ze het ontvangen van feedback op hun verhaal door proeflezers en redacteuren echt heel vreselijk vinden. Zo’n Wordfile zwart van de opmerkingen en suggesties. Ze moeten er altijd eerst een paar dagen van bijkomen voor ze het een tweede keer durven te lezen. Nu wonen wij inmiddels meer dan 15 jaar in Frankrijk. In een andere cultuur en dan ook nog met een eigen bedrijf hebben wij vanzelfsprekend het nodige meegemaakt. Het maakt dat je toch een beetje een olifantshuid creëert. Voor het ontvangen van de commentaren van proeflezers is dat heel handig. Ik ben meteen vol enthousiasme op alle feedback gedoken, als een jonge pup op zijn etensbak en ik heb er geen nacht slecht van geslapen. Eerder dit jaar nadat mijn manuscript van Nonchalant voor het eerst door een redacteur werd gelezen deden de opmerkingen en aanbevelingen voor het verhaal me wel beseffen dat ik door die olifantshuid soms moeite heb met het beschrijven van gevoelens en subtiliteiten, omdat je die zelf minder ondervindt uit een soort zelfbehoud. Ik ben dan ook heel veel dank verschuldigd, ook mede vanwege mijn gebrek aan schrijfervaring, aan de volgende mensen door wie mijn kerstnovelle De tweede ronde veel mooier is geworden.

Dankzij auteur Chantal Claassen (bekend vanwege haar sprankelende Feelgood debuut Flessenpost in het begin van 2021 https://www.chantalclaassen.nl/ ) ruiken, voelen, proeven, horen en zien de hoofdpersonen heel wat meer. Ze attendeerde me ook op een beginnersfout.

Dit deed ook boekenblogger Anja de Rijk (bekend om haar vele boekenrecensies en interviews op https://followmemove.com ). Ik moet nog leren om minder te vertellen in een verhaal en meer te laten zien door de handelingen van de personen (show not tell).

Mijn vriendin Emmy stuurde een file retour vol met suggesties en opbouwende kritiek. Voor de tweede keer al (ze beoordeelde ook het manuscript van Nonchalant, dat voorjaar 2022 uitkomt) heb ik haar gezegd dat ze zelf moet gaan schrijven, zoveel gevoel heeft ze voor taal.

Isolde Boers (ook een debutant in 2021 met een heel leuk kinderboek Het geheim van het oude strandhuis http://isoldeswoorden.nl/ ) stuurde als laatste haar suggesties in en kwam tot mijn verrassing toch weer met hele andere observaties dan alle eerdere lezers.

Ook heel veel dank aan de drie feelgood fans die mijn kerstverhaal hebben gelezen. Patricia vond het verhaal geweldig, Marina deed goede suggesties over diverse details en Maaike attendeerde me op de kerstmaaltijd en werd ook helemaal blij van het verhaal.

Wachten op reacties van proeflezers is stressvol en duurt voor het gevoel altijd te lang, maar gelukkig stuurde boekenrecensent Marleen Persoons https://www.instagram.com/missp_her_books_read/ dezelfde dag al een hele aardige recensie terug (met ook wat puntjes ter verbetering zal ik eerlijk bekennen), dus ik sliep ’s nachts heerlijk (naast mijn man Hemko die de mooie cover heeft gemaakt😊) en begon daarna optimistisch met de eerste (maar niet de laatste revisie).

Voor de goede orde: Nee ik word (helaas) niet gesponsord door Rituals, maar ik heb wel als studiemateriaal de Ritals adventskalender van mijn man gehad😊 Rituals heeft me overigens toestemming gegeven voor het gebruik van hun merknaam.

De afgeholpen weken zijn heel leuk maar hectisch voor mij geweest. Mijn kerstverhaal is heel wat keren heen en weer gegaan via de mail. Het maken van een cover was een nieuwe ervaring. Evenals het maken van een Word file voor een e-book, zodat het opgeload kan worden naar Kobo, Amazon, Bol, Apple etc. Ik heb me zelfs aan moeten melden bij de Amerikaanse belastingdienst (i.v.m. Amazon en Apple). Het was ook nog eens het einde van het zomerseizoen van onze B&B, dus de tuin is winterklaar gemaakt en alle tuinmeubelen zijn naar binnen gegaan. Nu zit er nog maar een ding op. Lekker de openhaard aan en ons huis alvast versieren voor de Kerst. Jij ook veel plezier met alle december festiviteiten.

Groetjes,

Martine

P.S. De tweede ronde is vanaf zondag 28 december voor twee weken online gratis te downloaden. Helaas doen Bol en Amazon niet aan gratis e-booken, dus vanaf 13 december is mijn feelgood kerstnovelle voor een klein bedrag (€1,99) overal verkrijgbaar. Een versie om te printen vind je vanaf 28 november gratis op mijn website https://chezmartine.nl. Veel leesplezier!

Hulp kerstverhaal bedankt

Blog over het ontstaan van feelgood kerstnovelle de tweede ronde

Kerstverhaal op boekenblog Bookstamel.com

Kerstverhaal op boekenblog Bookstamel.com

Kerstverhaal op boekenblog Bookstamel.comKerstverhaal op boekenblog Bookstamel.comDeze week kreeg ik via Messenger een foto van een werkelijk enorm grote witte en wat verfrommelde damesonderbroek. De aanleiding was dit Kerstverhaal dat ik schreef voor de boekenblog...

read more
De tweede ronde een week gratis te downloaden

De tweede ronde een week gratis te downloaden

De tweede ronde een week gratis te downloadenDe tweede ronde een week gratis te downloadenSamen met de muze van mijn kerstnovelle op de foto☺ Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar? Voor mij was het een soort van wervelwind. Twaalf maanden geleden schreef ik een...

read more
Heel veel gevarieerde schrijfmijlpalen

Heel veel gevarieerde schrijfmijlpalen

Heel veel gevarieerde schrijfmijlpalenHeel veel gevarieerde schrijfmijlpalenDe afgelopen 7 dagen beleefde ik tot mijn plezier heel veel gevarieerde schrijfmijlpalen: Eerste e-book ooit gemaakt Mijn "eigen" ISBN 978-2-9581016 (plus nog 2 cijfers per boek) Eerste...

read more
Er is geen groter vermaak dan…

Er is geen groter vermaak dan…

Er is geen groter vermaak dan…Er is geen groter vermaak dan…Inderdaad leedvermaak. Vandaag komt mijn debuut De tweede ronde uit, een lieve feelgood kerstnovelle. Schrijf jij ook wel eens of lees je alleen boeken? Wellicht vind je het leuk om een klein kijkje in de...

read more
Kerstverhaal welke cover is het geworden?

Kerstverhaal welke cover is het geworden?

Kerstverhaal welke cover is het geworden?Welke cover voor de feelgood kerstnovelleIk ben verrast😊 Op dit moment leg ik de laatste hand aan een kort Feelgood kerstverhaal. Het gaat deels over de advent kalender die Rituals voor de feestdagen verkoopt. Vorig jaar wilde...

read more
Welke cover voor de feelgood kerstnovelle

Welke cover voor de feelgood kerstnovelle

Welke cover voor de feelgood kerstnovelleWelke cover voor de feelgood kerstnovelleZou je me willen helpen? Mijn man heeft drie mooie ebook covers gemaakt voor een kort kerstverhaal. Helaas kan ik nu niet kiezen. Stel je bent op zoek naar een leuk Feelgood...

read more