web analytics

Wie is Martine Hoogschagen?

Wie is Martine Hoogschagen?

Mijn man Hemko Bruinsel en ik wonen en werken sinds 2006 met veel plezier in Frankrijk. Maar is daarbij altijd alles van een leien dakje gegaan? Nee, dat natuurlijk niet. We hebben om tafel gezeten en eens opschreven wat in onze ervaring de verschillen zijn tussen het leven in Nederland in de stad ten opzichte van het wonen in Frankrijk op het platteland. We kwamen op praktische verschillen en problemen (verstopte septic tanks, ontplofte boilers, slangen voor de deur), maar ook (plattelands) cultuurverschillen in de omgang met Fransen (het kussen van mensen van wie je niet eens weet hoe ze heten, strenge berispingen omdat je kaas op het kaasplateau verkeerd aansnijdt) en de fameuze Franse bureaucratie natuurlijk. Daar staat tegenover dat het aangenaam wonen is in Frankrijk, omdat het er heel wat mooier weer is dan in Nederland, je er voor weinig geld heerlijk uit eten kunt, je met vrijwilligerswerk een breed scala aan mensen ontmoet en het leven, zeker op het platteland, minder gejaagd is dan in Nederland. Tel je hier nog onze taalblunders en andere misverstanden bij op, dan vonden we dat het “stof” genoeg was om een leuk boek te kunnen schijven.

Wij zijn geen ego trippers, dus niet een boek over onszelf, maar over de fictieve blonde spontane Lynda Schipper uit Hoorn. Het schrijven van mijn eerste boek ging zo razend snel en ik had zoveel ideeen om te verwerken in het verhaal, dat ik binnen de kortste keren een veel te dik boek had. Uit Boek 1 heb ik meer dan 10.000 woorden geknipt en heel veel ideeen over onderwerpen en cultuurverschillen overgehouden waar ik nog over wil schrijven. Ik heb dan ook bedacht om een serie te maken van drie delen.

Deel 1 Nonchalant gaat met name over algemene cultuurverschillen tussen Nederlanders en Fransen, jaarlijks terugkerende evenementen, eten en drinken en de Franse taal.
Deel 2 Onbekommerd en deel 3 Onverschillig gaan o.a. over het Franse schoolsysteem, de gezondheidszorg in Frankrijk, oud worden in Frankrijk, de Franse politiek en wat er verder nog naar boven komt en natuurlijk valt er weer genoeg te lachen.

Om te oefenen met het maken van een wordfile voor een ebook heb ik een feelgood kerstnovelle geschreven. Tevens kon ik daardoor alvast een account aanmaken op Hebban en Goodreads en alle online boekenverkooppunten zoals Kobo, Amazon, Bol, Apple etc. Een heel erg leuk leerproces. Ondertussen is Nonchalant te lezen in de bibliotheek en al mijn publicaties in de online bibliotheek en ook bij Storytel.
Ik heb helemaal de smaak te pakken en ben al begonnen om na te denken over een tweede feelgood-serie (ook een serie van drie). Het eerste deel Vertrouw gaat over iemand die een B&B start in Frankrijk. Dit boek komt in 2024 of begin 2025 uit. Ondertussen werk ik ook nog aan een kookboek, Fast French Food, geïnspireerd op mijn debuut Nonchalant.

Feelgood romance inspiratie

Biografie

Martine Hoogschagen (1967) woont samen met haar man Hemko sinds 2006 in Beauvoir-sur-Mer in Frankrijk. Ze hebben samen een B&B en een paar vakantiehuizen op 800m van de Atlantische Oceaan, Au Passage du Gois. Martine heeft HEAO-commerciële richting gedaan en ze werkte in Nederland vrijwel altijd bij internationaal opererende bedrijven. Ze heeft na haar opleiding in 1989 een tijdje in de Verenigde Staten gewoond en verbleef ook al, voor ze in 1992 haar man leerde kennen, in 1991 een jaar in Frankrijk. Haar grote plezier in het schrijven is begonnen tijdens de voorbereidingen voor haar tweede vertrek naar Frankrijk. Ze schreef tijdens de emigratie een twintigtal artikelen voor het blad Maison en France. Martine ontving in Nederland altijd al graag mensen thuis om voor hen te koken. Eenmaal geïnstalleerd in Frankrijk brak haar kook- en tuinlust pas echt los door het aanbieden van table d’hote maaltijden aan haar gasten met groenten en kruiden uit haar eigen groentetuin en schreef ze een aantal artikelen voor het culinaire blad Bouillon!. Martine leest voor het slapen gaan heel graag Feelgood romans (bij voorkeur ”low angst slow burn romances”), maar als ze heel eerlijk is leest ze het allerliefste kookboeken. Zij schrijft luchtige verhalen die geïnspireerd zijn op wat ze in Frankrijk gezien, gehoord of meegemaakt heeft. Tevens is zij bezig met een kookboek geïnspireerd op haar debuut Nonchalant.

Feelgood romance inspiratie
{

Als ik geweten had hoe leuk het is om een boek te schrijven, dan had ik het al veel eerder gedaan!

– Martine Hoogschagen

BLOG

SCHRIJF UPDATE FEBRUARI 2024

SCHRIJF UPDATE FEBRUARI 2024

Schrijf Update Februari 2024Schrijf Update Februari 2024Ik had een drukke stressvolle maand op mijn werk, maar toch zijn er heel gevarieerde en leuke schrijf gerelateerde zaken te melden: 1. Bij de recensietekst van NBD Biblion stond “In vriendelijke, zeer...

SCHRIJF UPDATE JANUARI 2024

SCHRIJF UPDATE JANUARI 2024

Schrijf Update Januari 2024Nieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-lineEen nieuw jaar, dus nieuwe kansen. Hopelijk ook voor jou. Voor mij betekende januari: Het schrijven van de eerste versie van Onverschillig. Ik zit regelmatig te grinniken en niet tegen...

Nieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-line

Nieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-line

Nieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-lineNieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-lineIk deel hieronder het stukje over mijn man Hemko, want dat is weer eens iets anders 😊 https://aupassagedugois.nl/nieuwsbrief-2023-au-passage-du-gois/ Hemko...

Goede voornemens 2024

Goede voornemens 2024

Goede voornemens 2024Goede voornemens 2024Heb jij goede voornemens gemaakt?? Mijn schrijf gerelateerde voornemens van 2024: 💗In januari wil ik 'Onverschillig', het derde en laatste deel van mijn Zorgeloos-serie afschrijven en dan een maand laten sudderen.💗In februari...

Schrijf update december 2023

Schrijf update december 2023

Schrijf update december 2023Schrijf update december 2023Wat vind je van het kerstkado van mijn man? Ik ben heel visueel ingesteld. Dit werkt perfect voor mijn inspiratie voor de verhaallijn van mijn derde boek Onverschillig. Je ziet de eerste helft van het boek, want...

Column Dag 2023 bij Facebookgroep Feelgood uit Nederland en Vlaanderen

Column Dag 2023 bij Facebookgroep Feelgood uit Nederland en Vlaanderen

Column Dag 2023 bij Facebookgroep Feelgood uit Nederland en VlaanderenColumn Dag 2023 bij Facebookgroep Feelgood uit Nederland en VlaanderenHeel veel dank aan alle lieve mensen die mijn tweede boek Onbekommerd en/of mijn feelgood kerstnovelle Wie versiert mij? gelezen...

Je kunt de paperback van Onbekommerd eindelijk bestellen

Je kunt de paperback van Onbekommerd eindelijk bestellen

Je kunt de paperback van Onbekommerd eindelijk bestellenJe kunt de paperback van Onbekommerd eindelijk bestellen😊Op 16 november kwam het e-boek van mijn tweede boek Onbekommerd uit. Ik ben superblij, want ik kreeg al hele leuke reacties van de eerste lezers en op alle...

Schrijf update november 2023

Schrijf update november 2023

Schrijf update november 2023Schrijf update november 2023November 2023 was een geweldig leuke, maar ook heel drukke maand. Mijn tweede boek Onbekommerd werd 16 november gelanceerd. De blogtour van Onbekommerd startte 17 november. Vooraf stelden alle bloggers zich even...

De boekenkast van……………

De boekenkast van……………

De boekenkast van...............De boekenkast van...............Vandaag de boekenkast van: Martine! - Wat is je naam?Martine Hoogschagen - Heb je een fysieke of digitale boekenkast?Mijn nog te lezen boeken staan in mijn digitale boekenkast bij Kobo, gekochte e-boeken...

Mailen met …

Mailen met …

Mailen met …Mailen met …Ik heb heel gezellig gemaild met Luna. Door haar vragen heb ik me nu pas gerealiseerd waarom ik het zo leuk vind om kerstnovelles schrijven. Ik heb haar opgebiecht dat ik spijt heb van een titel. Wanneer je het hele artikel leest weet je waarom...

De Blogtour start vandaag Feelgood kerstnovelle Wie versiert mij?

De Blogtour start vandaag Feelgood kerstnovelle Wie versiert mij?

De Blogtour start vandaag Feelgood kerstnovelle Wie versiert mij?De Blogtour start vandaag 🎄van Feelgood kerstnovelle Wie versiert mij?Vanaf vandaag is het weer een maandlang spannend voor mij, want elf boekenfans gaan mijn feelgood kerstnovelle Wie versiert mij?...