web analytics

Wie is Martine Hoogschagen?

Wie is Martine Hoogschagen?

Mijn man Hemko Bruinsel en ik wonen en werken sinds 2006 met veel plezier in Frankrijk. Maar is daarbij altijd alles van een leien dakje gegaan? Nee dat natuurlijk niet. We hebben om tafel gezeten en eens opschreven wat in onze ervaring de verschillen zijn tussen het leven in Nederland in de stad ten opzichte van het wonen in Frankrijk op het platteland. We kwamen op praktische verschillen en problemen (verstopte septic tanks, ontplofte boilers, slangen voor de deur), maar ook (plattelands) cultuurverschillen in de omgang met Fransen (het kussen van mensen van wie je niet eens weet hoe ze heten, strenge berispingen omdat je kaas op het kaasplateau verkeerd aansnijdt) en de fameuze Franse bureaucratie natuurlijk. Daar staat tegenover dat het aangenaam wonen is in Frankrijk, omdat het er heel wat mooier weer is dan in Nederland, je er voor weinig geld heerlijk uit eten kunt, je met vrijwilligerswerk een breed scala aan mensen ontmoet en het leven, zeker op het platteland, minder gejaagd is dan in Nederland. Tel je hier nog onze taalblunders en andere misverstanden bij op, dan vonden we dat het “stof” genoeg was om een leuk boek te kunnen schijven.

Wij zijn geen ego trippers, dus niet een boek over onszelf, maar over de fictieve blonde spontane Lynda Schipper uit Hoorn. Het schrijven van mijn eerste boek ging zo razend snel en ik had zoveel ideeen om te verwerken in het verhaal, dat ik binnen de kortste keren een veel te dik boek had. Uit Boek 1 heb ik meer dan 10.000 woorden geknipt en heel veel ideeen over onderwerpen en cultuurverschillen overgehouden waar ik nog over wil schrijven. Ik heb dan ook bedacht om een serie te maken van drie delen.

Deel 1 gaat met name over algemene cultuurverschillen tussen Nederlanders en Fransen, jaarlijks terugkerende evenementen, eten en drinken en de Franse taal.
Deel 2 en deel 3 gaan o.a. over het Franse schoolsysteem, de gezondheidszorg in Frankrijk, oud worden in Frankrijk, de Franse politiek en wat er verder nog naar boven komt en natuurlijk valt er weer genoeg te lachen.

Om te oefenen met het maken van een wordfile voor een ebook heb ik een feelgood kerstnovelle geschreven. Tevens kon ik daardoor alvast een account aanmaken op Hebban en Goodreads en alle online boekenverkooppunten zoals Kobo, Amazon, Bol, Apple etc. Een heel erg leuk leerproces. Ik heb dus helemaal de smaak te pakken en ben al weer begonnen aan een tweede boek (ook een serie van drie) over iemand die een B&B start in Frankrijk. Dit boek komt als het goed is uit in het najaar van 2022.

Feelgood romance inspiratie

Biografie

Martine Hoogschagen (1967) woont samen met haar man Hemko sinds 2006 in Beauvoir-sur-Mer in Frankrijk. Ze hebben samen een B&B en een paar vakantiehuizen op 800m van de Atlantische Oceaan. Martine heeft HEAO-commerciële richting gedaan en ze werkte in Nederland vrijwel altijd bij internationaal opererende bedrijven. Ze heeft na haar opleiding in 1989 een tijdje in de Verenigde Staten gewoond en verbleef ook al, voor ze in 1992 haar man leerde kennen, in 1991 een jaar in Frankrijk. Haar grote plezier in het schrijven is begonnen tijdens de voorbereidingen voor haar tweede vertrek naar Frankrijk. Ze schreef tijdens de emigratie een twintigtal artikelen voor het blad Maison en France. Martine ontving in Nederland altijd al graag mensen thuis om voor hen te koken. Eenmaal geïnstalleerd in Frankrijk brak haar kook- en tuinlust pas echt los door het aanbieden van table d’hote maaltijden aan haar gasten met groenten en kruiden uit haar eigen groentetuin en schreef ze een aantal artikelen voor het culinaire blad Bouillon!. Martine leest voor het slapen gaan heel graag Feelgood romans (bij voorkeur ”low angst slow burn romances”), maar als ze heel eerlijk is leest ze het allerliefste kookboeken. Martine is druk bezig met het afronden van haar eerste Feelgood roman. Het humoristische verhaal is geïnspireerd op haar ervaringen na 15 jaar wonen en werken in Frankrijk. Het boek Nonchalant komt uit in het voorjaar van 2022. In het najaar van 2022 verschijnt er een Feelgoodroman over iemand die in Frankrijk een B&B start maar in de steek wordt gelaten door haar vriend en er dus ineens alleen voor staat.

Feelgood romance inspiratie
{

Als ik geweten had hoe leuk het is om een boek te schrijven, dan had ik het al veel eerder gedaan!

– Martine Hoogschagen

BLOG

Kerstverhaal welke cover is het geworden?

Kerstverhaal welke cover is het geworden?

Kerstverhaal welke cover is het geworden?Welke cover voor de feelgood kerstnovelleIk ben verrast😊 Op dit moment leg ik de laatste hand aan een kort Feelgood kerstverhaal. Het gaat deels over de advent kalender die Rituals voor de feestdagen verkoopt. Vorig jaar wilde...

Welke cover voor de feelgood kerstnovelle

Welke cover voor de feelgood kerstnovelle

Welke cover voor de feelgood kerstnovelleWelke cover voor de feelgood kerstnovelleZou je me willen helpen? Mijn man heeft drie mooie ebook covers gemaakt voor een kort kerstverhaal. Helaas kan ik nu niet kiezen. Stel je bent op zoek naar een leuk Feelgood...

Zelf uitgeven

Zelf uitgeven

Zelf uitgevenZelf uitgeven Geen idee hoe jou het vergaat, maar je leert soms toch nog wel eens iets nieuws over jezelf. Ik ben kennelijk toch niet zo geduldig en rustig als ik altijd dacht… Mijn manuscript ligt inmiddels 3 maanden bij 3 uitgevers. Tot nu toe heb ik...

Opstarten Franse B&B serie

Opstarten Franse B&B serie

Opstarten Franse B&B serieOpstarten Franse B&B serie Heb jij je een beetje vermaakt deze zomer?? Zelf was ik met heel veel plezier bezig met het opstarten van mijn Feelgood verhaal dat speelt in een Franse B&B, naar aanleiding van een poll in de...

Lezers enquête voor Franse B&B boek

Lezers enquête voor Franse B&B boek

Lezers enquête voor Franse B&B boekLezers enquête voor Franse B&B boek We zitten met ons werk bij Au Passage du Gois B&B - atlantische Loirestreek midden in het hoogseizoen, dus de tijd vliegt voorbij natuurlijk. We doen twee keer per week met onze gasten...

Manuscript naar 3 uitgevers verzonden

Manuscript naar 3 uitgevers verzonden

Manuscript naar 3 uitgevers verzondenManuscript naar 3 uitgevers verzonden Spannend maar leuk! We zitten inmiddels midden in het hoogseizoen met onze B&B in Frankrijk, maar het is me gelukt om afgelopen vrijdag mijn manuscript naar 3 Nederlandse uitgevers te...

Nu op zoek naar een uitgever

Nu op zoek naar een uitgever

Nu op zoek naar een uitgeverNu op zoek naar een uitgeverBen jij van de lijstjes? Ik zweer er bij en kan echt niet zonder. Zowel op papier, online, op mijn telefoon en wat moesten de lijstjesgekken zonder Excel?? Lijstjes maken is natuurlijk zo gedaan, maar het gaat...

Proeflezers in actie

Proeflezers in actie

Proeflezers in actieProeflezers in actieIk zal het eerlijk bekennen. Een paar dagen ben ik behoorlijk zenuwachtig geweest, nadat ik mijn eerste manuscript ooit naar mijn proeflezers had gemaild. Gewoonlijk ben ik reuze kalm. Ik herkende mijzelf totaal niet……en toen...

Verrassende ontmoetingen on-line

Verrassende ontmoetingen on-line

Verrassende ontmoetingen on-lineVerrassende ontmoetingen on-lineWanneer ik geweten had hoe leuk het is om een boek te schrijven, dan was ik er al veel eerder aan begonnen! Niet alleen het schrijven is heel leuk, maar ook het puzzelen om een verhaal goedlopend aan...

Doe jij wel eens mee aan schrijfwedstrijden?

Doe jij wel eens mee aan schrijfwedstrijden?

Doe jij wel eens mee aan schrijfwedstrijden?Doe jij wel eens mee aan schrijfwedstrijden?Competitief. Ben jij dat? Ik niet echt, maar meedoen aan een schrijfwedstrijd; waarom niet? Het zou een mooie generale repetitie zijn voor mijn a.s. Feelgood roman. Ik ben nu nog...

Schrik na analyse Nederlandse Feelgoodschrijfsters

Schrik na analyse Nederlandse Feelgoodschrijfsters

Schrik na analyse Nederlandse FeelgoodschrijfstersDoe jij wel eens mee aan schrijfwedstrijden?Deze foto is genomen vanaf mijn bed. Je ziet mooi weer, je ziet veel kleur, maar voor mij betekent dit uitzicht vooral dat we in onze zomer residentie wonen. Door Corona wel...

Voorlopig ben ik niet de nieuwe Heleen van Royen

Voorlopig ben ik niet de nieuwe Heleen van Royen

Voorlopig ben ik niet de nieuwe Heleen van RoyenVoorlopig ben ik niet de nieuwe Heleen van RoyenVorige week, tijdens een virtuele borrel, werd mijn man Hemko door zijn vrienden aan een waar kruisverhoor onderworpen. ”Hoe zit dat nu met dat boek van Martine? Wat is dat...