web analytics

Column voor webmagazine Boek&Breakfast op 25 september 2022

Column voor webmagazine Boek&Breakfast op 25 september 2022

Het leven in een Franse B&B – Vertrouw, Vermoed en Verwacht
Martine Hoogschagen

Het programma Ik vertrek en soort gelijke tv-programma’s trekken al jaren heel veel kijkers. Maar waarom toch? Er is natuurlijk geen groter vermaak dan leedvermaak of zouden veel kijkers stiekem ook dromen van een avontuur in het buitenland? Elke keer word je getrakteerd op de meest uiteenlopende problemen. Van boze buren tot stugge burgemeesters en vrijwel altijd ook op geldgebrek en problemen met de taal. Eenmaal geïnstalleerd zijn er de kinderen die hun hakken in het zand zetten bij hun eerste schooldag, vervolgens verstopt de septictank en zo gaat het door tot het einde van de aflevering. Wie zou het dan toch nog aantrekkelijk vinden om te emigreren of te blijven dromen?

Het kijken van Ik vertrek heeft me er overigens niet van weerhouden om zelf ook de stoute schoenen aan te trekken, ondanks die zich steeds herhalende obstakels. Sinds 2006 heb ik namelijk met mijn man een B&B en vakantiewoningen op 800 meter van de Atlantische oceaan net onder Bretagne (Au Passage du Gois). Eerlijkheidshalve zal ik bekennen dat wij ook niet vlekkeloos de eerste paar jaar zijn doorgekomen, ondanks dat we er bijna vijf jaar voorbereiding op hadden zitten. We deden onder andere bij de Open Universiteit van Amsterdam cursussen in stukadoren, tegelzetten, websitedesign en niet te vergeten frans. We waren de eerste jaren straatarm maar zielsgelukkig, dus dat leerde me dat geluk in jezelf zit en niet in het saldo dat er op de bank staat.

Maar nu is ons werk gelukkig rendabel en ons leven geweldig leuk. Het is heerlijk om geen baas meer te hebben en elke dag omringd te zijn met vakantiegangers die in een goed humeur zijn en geen haast hebben. Ik zou zo een boek vol kunnen schrijven over hoe we genietend onze dagen doorkomen maar ik vrees dat het voor de lezer ongelofelijk saai zou zijn. Al die dagen vol zonneschijn, rustig en uitgebreid boodschappen, wandelen langs de kust, wat drinken op een terrasje, borrelen met vrienden, af en toe wat vrijwilligers werk en als de tijd er is zelf groenten verbouwen en er dan lekkere dingen van koken en bakken. Een boek over ons werk is echter een heel ander verhaal. Dat zou meteen vol ups en downs zitten en de aandacht van de lezer kunnen houden.

Vorig jaar heb ik onze rit van 1.000 km naar een vakantiebestemming benut om eens op te schrijven wat we al die jaren met onze chambres d’hôtes hebben meegemaakt, wat de leuke en minder leuke kanten van ons werk zijn en hoe het is om in Frankrijk te wonen. Toen ik al die punten in een Excel sheet zette had ik ruim 500 items. Ja, echt waar. Ik heb een beetje gehusseld met al die gegevens en had zo genoeg inspiratie voor drie verhalen over een B&B in Frankrijk. Romantische verhalen wel te verstaan. Speciaal voor al die Ik vertrek kijkers die dromen van een avontuur in het buitenland. Zo’n gewaagde sprong moet natuurlijk wel goed aflopen.

Het zal vanzelfsprekend niet zo zijn dat onze gasten zich terug herkennen in de verhalen. Onze ervaring is puur voor de inspiratie en alles krijgt een nieuw leven in elk boek. Ik wil voorkomen dat niemand meer een vakantie bij ons durft te boeken uit angst de held of heldin te worden in het volgende deel in de serie.
Vooralsnog komen er drie delen. Vertrouw, Vermoed en Verwacht. Allemaal andere woorden voor “hoop”. Iets wat elke emigrant nodig heeft. Zonder hoop dat het allemaal goed gaat komen houd je het natuurlijk niet lang vol en zit je bij de eerste de beste grote tegenslag weer in de auto terug naar het vertrouwde leven in Nederland.

Net als bij Ik vertrek zullen de hoofdpersonen in de serie het nodige voor hun kiezen krijgen om de lezer te vermaken en het is dus allemaal geïnspireerd op wat wij zelf gezien, gehoord en meegemaakt hebben in de afgelopen zeventien jaar. Oplichters, faux-couples, uiterst driftige wapenhandelaren, mensen in de rouw, vernielingen, huwelijkscrisissen, EHBO gevallen en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan…

Aan de andere kant is het runnen van een Bed en Breakfast natuurlijk ook iets wat ondanks alle beelden op Ik vertrek nog steeds geromantiseerd wordt. Het is eigenlijk niets anders dan bedden opmaken, wc’s schoonmaken en ontbijt serveren. Iedereen doet het thuis ook iedere dag en vindt er dan niets bijzonders aan. Maar ik kan er gelukkig genoeg over schrijven om het boeiend te houden, want we hebben door de jaren heen na het vertrek van onze gasten genoeg in en onder het bed gevonden en we hebben ook hele flamboyante types aan de ontbijttafel gehad.

Over de wc’s zal ik maar niet beginnen. Af en toe is wat censuur ook niet verkeerd. Ik vermoed dat de kunstwerken die wij soms aantreffen in de badkamer bij Ik vertrek wel breeduit in beeld gebracht zouden worden. Soms kun je dingen maar beter aan de verbeelding overlaten…
Er wordt nog hard gewerkt aan het eerste deel van de serie maar je kunt Vertrouw al wel op je leesplankje zetten bij Hebban en Goodreads.
https://www.hebban.nl/boek/vertrouw-martine-hoogschagen
https://www.goodreads.com/book/show/59709184-vertrouw

Column voor webmagazine Boek&Breakfast op 25 september 2022

Lees hier verder over mijn schrijfavonturen

Interview over uitgeven in eigen beheer

Interview over uitgeven in eigen beheer

Interview over uitgeven in eigen beheerInterview over uitgeven in eigen beheerIk ben een piraat! Gisteren wist ik dat eerlijk gezegd ook nog niet, maar ik las het in mijn duo interview samen met auteur Elmar Otten. Collega Patricia Bouwhuis-Ooyevaar maakt op dit...

read more
Uitleg bij mijn Show don’t tell project

Uitleg bij mijn Show don’t tell project

Uitleg bij mijn Show don’t tell projectUitleg bij mijn Show, don’t tell projectUitleg bij mijn Show, don’t tell project ‘Show, don’t tell’ is iets waar ik nog wat moeite mee heb bij het schrijven. Wanneer je een technische uitleg in een schrijfboek leest is dat toch...

read more
Schrijf update februari 2023

Schrijf update februari 2023

Schrijf update februari 2023Schrijf update februari 2023Was februari een leuke maand voor jou? Voor mij was het ontzettend leuk en druk want: Onze B&B was de hele maand volgeboekt We zijn gestart met klussen voor het nieuwe seizoen (oa 102 balkjes 2x gewit) We...

read more
recepten DVP Bookish Valentine Event

recepten DVP Bookish Valentine Event

Recepten DVP Bookish Valentine EventRecepten DVP Bookish Valentine EventBonjour, Heb je 11 februari genoten op het Bookish Valentine Event van Dutch Venture Publishing? Ik was heel blij dat ondanks dat ik geen auteur bij deze uitgever ben ik toch kon bijdragen aan de...

read more
Schijf update januari 2023

Schijf update januari 2023

Schijf update januari 2023Schijf update januari 2023Mijn conclusie na één jaar social media voor mijn schrijfprojecten: ik krijg veel meer ‘likes’ en commentaar op dingen uit mijn privéleven dan details over mijn schrijven😃 Ik weet niet of dat iets zegt over mijn...

read more
Ik sta op de longlist van de Indie-awards!!!!

Ik sta op de longlist van de Indie-awards!!!!

Ik sta op de longlist van de Indie-awards!!!!Ik sta op de longlist van de Indie-awards!!!!Leuk nieuws voor mij en iedereen die me hielp bij het schrijven van Nonchalant. Voor het eerst in mijn leven sta ik op een longlist. Net echt en in goed gezelschap natuurlijk. Ik...

read more