web analytics

Proeflezers in actie

Proeflezers in actie

Ik zal het eerlijk bekennen. Een paar dagen ben ik behoorlijk zenuwachtig geweest, nadat ik mijn eerste manuscript ooit naar mijn proeflezers had gemaild. Gewoonlijk ben ik reuze kalm. Ik herkende mijzelf totaal niet……en toen kwamen de eerste reacties gelukkig.

‘Het leest als een trein!’, ‘Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat.’ en ‘Het leest lekker weg en ik voel heel veel herkenning.’

Toen werd ik weer kalm en was ik ook meteen een beetje gerustgesteld. Tot mijn grote verrassing is er niet alleen heel aandachtig gelezen, maar ik kreeg ook heel veel goede feed back. Ik zit nu als het even kan met het werk ijverig mijn hele manuscript weer door te werken om alle opmerkingen te lezen en aan te passen in de tekst.
Emmy, Annelieke, Ellen en Annemieke ik ben echt heel erg blij met jullie! Heel veel dank voor al jullie suggesties, nieuwe inzichten op het verhaal van Yann en Lynda en correcties van mijn d’s en t’s, want dat is helaas niet mijn sterkste kant, zeker niet na 15 jaar in Frankrijk. Ik heb ook geleerd dat “Op de buurt” geen goed Nederlands is buiten de Kop van Noord-Holland, maar ik durf wel zeggen dat ze hier op de buurt heel benieuwd wanneer zij het verhaal eindelijk mogen lezen. Elk bericht op de sociale media wordt door de Google translate gehaald 🙂

Schrijftips

Ooit eens gedacht dat het misschien leuk zou zijn om zelf een boek te schrijven?? DOE HET zou ik zeggen, want het is echt geweldig leuk. Nu mijn eerste boek bijna klaar is kan ik zowaar zelfs al voorzichtig wat schrijftips geven:

1. Schrijf een thriller. Zodra er iemand dood is heb je automatisch spanning in het verhaal en die spanning blijft tot de lezer weet wie het gedaan heeft en waarom. Dat vergt relatief gezien maar weinig schrijfinspanning en vaardigheid. Bij een romantisch verhaal, dat puur gedragen wordt door de twee hoofdpersonen, is het iets moeilijker om te zorgen dat de spanning er in blijft en de lezer na elk hoofdstuk door wil gaan. Hopelijk is het me gelukt.

2. Schrijf een boek zoals je dat zelf heel graag zou lezen. Wanneer je klaar bent lees je jouw boek namelijk niet één keertje na, maar zeker wel 10 of zelfs 20 keer…. Elke keer weer naarstig op zoek naar zinnen die niet lopen, fouten in d’s en t’s, typo’s etc etc.

3. Vermeld op social media het woord “Feelgood” niet in de naam van jouw accounts, want dat levert je vage privé berichten op….. Ik verander dus binnenkort de naam/beschrijving van mijn Facebook en Instagram accounts, maar ik schrijf wel enthousiast door in het Feelgood genre hoor. Ik zou oorspronkelijk wachten met een naamswijziging tot de publicatie van mijn eerste boek, want dan ben je ineens geen schrijver meer maar een auteur. Het Feelgood gedeelte wilde ik dan ook meteen aanpassen. Echter, het kan nu ook wel, want er staan tenslotte al bijdragen van mijn hand in twee publicaties van anderen. Maar er gaat natuurlijk niets boven een eigen boek.

Feelgood schrijfster Martine Hoogschagen

Andere blogs over het ontstaan van Nonchalant

Schrijf update juli 2023

Schrijf update juli 2023

Schrijf update juli 2023Schrijf update juli 2023Heb je een leuke juli maand gehad? Het lijkt altijd wel of de tijd in de zomer nog sneller voorbijvliegt dan in de winter. Ervaar jij dat ook zo? Desondanks is er tot mijn plezier deze maand wel weer het een en ander te...

read more
Nonchalant in de bibliotheek!

Nonchalant in de bibliotheek!

Nonchalant in de bibliotheek!Schrijf update april 2023Mijn debuut Nonchalant ligt tot mijn grote plezier over een paar weken in de Nederlandse bibliotheken. Ik ben er heel erg blij mee 😊 Op dit moment worden er nieuwe exemplaren gedrukt. Zie je een verschil ten...

read more
Schrijf update april 2023

Schrijf update april 2023

Schrijf update april 2023Schrijf update april 2023Hoe was jouw aprilmaand? De mijne is supersnel verlopen. We waren bijna letterlijk dag en nacht in de weer met de voorbereidingen voor het nieuwe zomerseizoen van onze Franse B&B. Alles is nu gepoetst, gewassen,...

read more
Schrijf update maart 2023

Schrijf update maart 2023

Schrijf update maart 2023Schrijf update maart 2023Heb jij een leuke maand maart gehad? Bij ons was het superdruk bij onze Franse B&B met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. We hebben getimmerd, geverfd en zoals je op de foto ziet aan de tuin gewerkt, maar...

read more
Interview over uitgeven in eigen beheer

Interview over uitgeven in eigen beheer

Interview over uitgeven in eigen beheerInterview over uitgeven in eigen beheerIk ben een piraat! Gisteren wist ik dat eerlijk gezegd ook nog niet, maar ik las het in mijn duo interview samen met auteur Elmar Otten. Collega Patricia Bouwhuis-Ooyevaar maakt op dit...

read more