web analytics

Proeflezers in actie

Proeflezers in actie

Ik zal het eerlijk bekennen. Een paar dagen ben ik behoorlijk zenuwachtig geweest, nadat ik mijn eerste manuscript ooit naar mijn proeflezers had gemaild. Gewoonlijk ben ik reuze kalm. Ik herkende mijzelf totaal niet……en toen kwamen de eerste reacties gelukkig.

‘Het leest als een trein!’, ‘Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat.’ en ‘Het leest lekker weg en ik voel heel veel herkenning.’

Toen werd ik weer kalm en was ik ook meteen een beetje gerustgesteld. Tot mijn grote verrassing is er niet alleen heel aandachtig gelezen, maar ik kreeg ook heel veel goede feed back. Ik zit nu als het even kan met het werk ijverig mijn hele manuscript weer door te werken om alle opmerkingen te lezen en aan te passen in de tekst.
Emmy, Annelieke, Ellen en Annemieke ik ben echt heel erg blij met jullie! Heel veel dank voor al jullie suggesties, nieuwe inzichten op het verhaal van Yann en Lynda en correcties van mijn d’s en t’s, want dat is helaas niet mijn sterkste kant, zeker niet na 15 jaar in Frankrijk. Ik heb ook geleerd dat “Op de buurt” geen goed Nederlands is buiten de Kop van Noord-Holland, maar ik durf wel zeggen dat ze hier op de buurt heel benieuwd wanneer zij het verhaal eindelijk mogen lezen. Elk bericht op de sociale media wordt door de Google translate gehaald 🙂

Schrijftips

Ooit eens gedacht dat het misschien leuk zou zijn om zelf een boek te schrijven?? DOE HET zou ik zeggen, want het is echt geweldig leuk. Nu mijn eerste boek bijna klaar is kan ik zowaar zelfs al voorzichtig wat schrijftips geven:

1. Schrijf een thriller. Zodra er iemand dood is heb je automatisch spanning in het verhaal en die spanning blijft tot de lezer weet wie het gedaan heeft en waarom. Dat vergt relatief gezien maar weinig schrijfinspanning en vaardigheid. Bij een romantisch verhaal, dat puur gedragen wordt door de twee hoofdpersonen, is het iets moeilijker om te zorgen dat de spanning er in blijft en de lezer na elk hoofdstuk door wil gaan. Hopelijk is het me gelukt.

2. Schrijf een boek zoals je dat zelf heel graag zou lezen. Wanneer je klaar bent lees je jouw boek namelijk niet één keertje na, maar zeker wel 10 of zelfs 20 keer…. Elke keer weer naarstig op zoek naar zinnen die niet lopen, fouten in d’s en t’s, typo’s etc etc.

3. Vermeld op social media het woord “Feelgood” niet in de naam van jouw accounts, want dat levert je vage privé berichten op….. Ik verander dus binnenkort de naam/beschrijving van mijn Facebook en Instagram accounts, maar ik schrijf wel enthousiast door in het Feelgood genre hoor. Ik zou oorspronkelijk wachten met een naamswijziging tot de publicatie van mijn eerste boek, want dan ben je ineens geen schrijver meer maar een auteur. Het Feelgood gedeelte wilde ik dan ook meteen aanpassen. Echter, het kan nu ook wel, want er staan tenslotte al bijdragen van mijn hand in twee publicaties van anderen. Maar er gaat natuurlijk niets boven een eigen boek.

Feelgood schrijfster Martine Hoogschagen

Andere blogs over het ontstaan van Nonchalant

Inspiratie Nonchalant

Inspiratie Nonchalant

Inspiratie NonchalantInspiratie NonchalantWist je dat er bij schrijfcursussen geadviseerd wordt om voor inspiratie bijvoorbeeld op Pinterest te kijken of Google images? Voor het schrijven van mijn debuut Nonchalant had ik dat niet nodig 😊 want ik zat al vol ideeën...

read more
Blogtour Nonchalant 4 juni – 3 juli

Blogtour Nonchalant 4 juni – 3 juli

Blogtour Nonchalant 4 juni - 3 juliBlogtour Nonchalant 4 juni - 3 juliTot mijn plezier heb ik al heel veel schrijfmijlpalen gehad sinds ik januari 2020 startte met mijn boek Nonchalant. Vandaag komt daar weer eentje bij. De blogtour van Nonchalant is rond. Van 4 juni...

read more
Franse pakketjes voor 2e ronde proeflezers en bloggers

Franse pakketjes voor 2e ronde proeflezers en bloggers

Franse pakketjes voor 2e ronde proeflezers en bloggersFranse pakketjes voor 2e ronde proeflezers en bloggersDe foto is van een deel van de Franse pakketjes die ik naar 5 proeflezers en 2 bloggers stuurde als dank voor hun hulp bij het schrijven van mijn boek...

read more
Er is geen groter vermaak dan…

Er is geen groter vermaak dan…

Er is geen groter vermaak dan…Er is geen groter vermaak dan…Inderdaad leedvermaak. Vandaag komt mijn debuut De tweede ronde uit, een lieve feelgood kerstnovelle. Schrijf jij ook wel eens of lees je alleen boeken? Wellicht vind je het leuk om een klein kijkje in de...

read more
Zelf uitgeven

Zelf uitgeven

Zelf uitgevenZelf uitgeven Geen idee hoe jou het vergaat, maar je leert soms toch nog wel eens iets nieuws over jezelf. Ik ben kennelijk toch niet zo geduldig en rustig als ik altijd dacht… Mijn manuscript ligt inmiddels 3 maanden bij 3 uitgevers. Tot nu toe heb ik...

read more
Manuscript naar 3 uitgevers verzonden

Manuscript naar 3 uitgevers verzonden

Manuscript naar 3 uitgevers verzondenManuscript naar 3 uitgevers verzonden Spannend maar leuk! We zitten inmiddels midden in het hoogseizoen met onze B&B in Frankrijk, maar het is me gelukt om afgelopen vrijdag mijn manuscript naar 3 Nederlandse uitgevers te...

read more