web analytics

Uitleg bij mijn Show don’t tell project

Uitleg bij mijn Show, don’t tell project

Uitleg bij mijn Show, don’t tell project

‘Show, don’t tell’ is iets waar ik nog wat moeite mee heb bij het schrijven. Wanneer je een technische uitleg in een schrijfboek leest is dat toch weer wat anders dan het toepassen in de praktijk…Het is bij het schrijven van mijn debuut Nonchalant een heel mooi leerproces geweest en het gaat gelukkig al stukken beter. Tot mijn opluchting heb ik begrepen dat veel beginnende schrijvers er mee worstelen.

Ik heb met ontzettend veel plezier mijn project voorbereid. Nu vind ik het natuurlijk heel spannend om af te wachten of lezers van Romance en Feelgoodverhalen meedoen. Ik hoop van wel natuurlijk want het is weer eens iets anders maar heeft toch met lezen te maken. Ik ben heel benieuwd bij welke dingen lezers zichzelf herkennen en wat er toegevoegd gaat worden. Ik heb er nu al reuze veel zin in om in april de gegevens te verwerken en er mee aan de slag te gaan.

Een kleine uitleg over Show, don’t tell
Voor het geval je je afvraagt wat het is bij deze een kleine uitleg:

Heb jij het ook wel eens dat het ene boek je meer pakt dan het andere? Het kan natuurlijk zijn dat het genre je niet bevalt, of aan het verhaal zelf liggen of misschien spreken de hoofdpersonen je minder aan. Wellicht komt het ook door de schrijfstijl. De ene auteur trekt je door zijn of haar manier van schrijven meer het verhaal in dan de andere.

Kijk eens naar deze voorbeelden van de schrijfterm Show, don’t tell of in het Nederlands Vertellen en laten zien:

Vertellen is: ze is moe

Laten zien is: ze gaapt en wrijft in haar ogen

Vertellen is: ze heeft honger

Laten zien is: haar maag rommelt

Vertellen is: ze heeft het koud

Laten zien is: haar lippen zijn blauw en ze rilt

Merk je het verschil? Bij de eerste versie moet je tijdens het lezen zelf verzinnen wat de schrijver precies bedoelt en bij de tweede zie je het meteen voor je. Het tweede leest over het algemeen makkelijker.

Aanvullende uitleg van Sanne Hillemans
Wekelijks ontvang ik hele interessante schrijftips in mijn mail van auteur en schrijfcoach Sanne Hillemans https://wwwsannehillemans.nl en zij ziet Show, don’t tell zelfs nog ietsjes breder.

Zij zegt: “Je kunt dingen laten zien in plaats van vertellen in je schrijfstijl door:

1) Het letterlijke gebruik van zintuigen (ik zie, ik hoor, ik voel) weglaten en gewoon noemen wat er te zien, te horen of te voelen is.

2) Emoties uitschrijven in plaats van benoemen.

3) Maar ook in je verhaallijn zelf kun je dingen laten zien in plaats van vertellen.”

Meer dan 295 emoties
Een mens kan schijnbaar meer dan 295 emoties beleven. De hele lijst vind je onder andere hier: https://hetnlpcollege.nl/emoties/

Er zijn gelukkig spiekbriefjes voor auteurs om hen te helpen😊 Er is in het engels een heel mooi boek waarin wel 130 emoties uitgebreid worden besproken en die je in een verhaal kunt gebruiken, zodat de lezer begrijpt wat er met het personage aan de hand is (The Emotion Thesaurus: A Writer’s Guide to Character Expression door Becca Puglisi en Angela Ackermanen).

Maar een aantal zaken die vaak voorkomen in een Romance verhaal staan er helaas niet in, deels ook omdat het niet echt emoties zijn. Ik dacht dat het aardig zou zijn om samen iets te creëren zoals in het boek want het zijn dingen die je vast ook weleens hebt of om je heen ziet. Doe je gezellig mee? Het gaat om:

Honger hebben

Koud hebben

Moe zijn

Pijn hebben

Speels zijn met elkaar als stelletje

Gestrest zijn

Verlegen zijn

Je vervelen

Het warm (of heet) hebben

Ziek zijn

Dronken zijn

Er zijn nog wat emoties/belevingen waar ik ook wel wat hulp bij kan gebruiken, maar ik was bang dat de lijst te lang zou worden. Die bewaar ik tot mei wanneer ik op het punt ben dat ik moet wachten op de feedback van de proeflezers. Welke emoties en dergelijke dat zijn hoor je binnenkort. Wie lid is van de groep ziet automatisch een berichtje verschijnen.

Hoe werkt het Show,don’t tell project?
Met de Facebook polls laat je weten hoe je het aan je kan zien (je houding, je gedrag, je gezichtsuitdrukking, je stem of je manier van bewegen) dat je het koud hebt, gestrest bent etc. De Facebook polls zijn open van woensdag 15 maart tot en met vrijdag 31 maart. Ik zou je willen uitnodigen om op deze link te klikken https://www.facebook.com/groups/showdonttellprojectvanmartine

Wat niet voor je van toepassing is sla je gewoon over. Staat er een beschrijving die bij je past, vink het dan aan. Er zijn dus meerdere antwoorden mogelijk per onderwerp. Als er volgens jou iets mist dan kun je het gewoon toevoegen in het lijstje. De meest populaire zijn het beste om te gebruiken tijdens het schrijven omdat de meeste lezers het zullen herkennen😊

Op 1 april worden de polls weer weggehaald. Vervolgens maak ik er een mooi overzicht van en deel ik het voor wie het leuk vindt en alle auteurs die lid zijn kunnen als ze dat willen natuurlijk de Wordfile opslaan of printen en naar hun eigen idee gebruiken als ze aan het schrijven zijn of juist bij de revisie van hun teksten😊Ik gebruik het in april al voor de herschrijf van mijn tweede boek Onbekommerd. Daar komen onder andere gestreste, vermoeide en zieke mensen in voor en natuurlijk zijn de hoofdpersonen ook lief en speels met elkaar, dus je doet het zeker niet voor niets😊 Ik gebruik het daarna ook voor mijn volgende boeken!

Hartelijke groeten, veel plezier met meedoen en HEEL VEEL DANK voor jouw hulp,

Martine

Uitnodiging

Lees hier verder over mijn schrijfavonturen

SCHRIJF UPDATE FEBRUARI 2024

SCHRIJF UPDATE FEBRUARI 2024

Schrijf Update Februari 2024Schrijf Update Februari 2024Ik had een drukke stressvolle maand op mijn werk, maar toch zijn er heel gevarieerde en leuke schrijf gerelateerde zaken te melden: 1. Bij de recensietekst van NBD Biblion stond “In vriendelijke, zeer...

read more
SCHRIJF UPDATE JANUARI 2024

SCHRIJF UPDATE JANUARI 2024

Schrijf Update Januari 2024Nieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-lineEen nieuw jaar, dus nieuwe kansen. Hopelijk ook voor jou. Voor mij betekende januari: Het schrijven van de eerste versie van Onverschillig. Ik zit regelmatig te grinniken en niet tegen...

read more
Nieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-line

Nieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-line

Nieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-lineNieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-lineIk deel hieronder het stukje over mijn man Hemko, want dat is weer eens iets anders 😊 https://aupassagedugois.nl/nieuwsbrief-2023-au-passage-du-gois/ Hemko...

read more
Goede voornemens 2024

Goede voornemens 2024

Goede voornemens 2024Goede voornemens 2024Heb jij goede voornemens gemaakt?? Mijn schrijf gerelateerde voornemens van 2024: 💗In januari wil ik 'Onverschillig', het derde en laatste deel van mijn Zorgeloos-serie afschrijven en dan een maand laten sudderen.💗In februari...

read more
Schrijf update december 2023

Schrijf update december 2023

Schrijf update december 2023Schrijf update december 2023Wat vind je van het kerstkado van mijn man? Ik ben heel visueel ingesteld. Dit werkt perfect voor mijn inspiratie voor de verhaallijn van mijn derde boek Onverschillig. Je ziet de eerste helft van het boek, want...

read more