web analytics

Uitleg bij mijn Show don’t tell project

Uitleg bij mijn Show, don’t tell project

Uitleg bij mijn Show, don’t tell project

‘Show, don’t tell’ is iets waar ik nog wat moeite mee heb bij het schrijven. Wanneer je een technische uitleg in een schrijfboek leest is dat toch weer wat anders dan het toepassen in de praktijk…Het is bij het schrijven van mijn debuut Nonchalant een heel mooi leerproces geweest en het gaat gelukkig al stukken beter. Tot mijn opluchting heb ik begrepen dat veel beginnende schrijvers er mee worstelen.

Ik heb met ontzettend veel plezier mijn project voorbereid. Nu vind ik het natuurlijk heel spannend om af te wachten of lezers van Romance en Feelgoodverhalen meedoen. Ik hoop van wel natuurlijk want het is weer eens iets anders maar heeft toch met lezen te maken. Ik ben heel benieuwd bij welke dingen lezers zichzelf herkennen en wat er toegevoegd gaat worden. Ik heb er nu al reuze veel zin in om in april de gegevens te verwerken en er mee aan de slag te gaan.

Een kleine uitleg over Show, don’t tell
Voor het geval je je afvraagt wat het is bij deze een kleine uitleg:

Heb jij het ook wel eens dat het ene boek je meer pakt dan het andere? Het kan natuurlijk zijn dat het genre je niet bevalt, of aan het verhaal zelf liggen of misschien spreken de hoofdpersonen je minder aan. Wellicht komt het ook door de schrijfstijl. De ene auteur trekt je door zijn of haar manier van schrijven meer het verhaal in dan de andere.

Kijk eens naar deze voorbeelden van de schrijfterm Show, don’t tell of in het Nederlands Vertellen en laten zien:

Vertellen is: ze is moe

Laten zien is: ze gaapt en wrijft in haar ogen

Vertellen is: ze heeft honger

Laten zien is: haar maag rommelt

Vertellen is: ze heeft het koud

Laten zien is: haar lippen zijn blauw en ze rilt

Merk je het verschil? Bij de eerste versie moet je tijdens het lezen zelf verzinnen wat de schrijver precies bedoelt en bij de tweede zie je het meteen voor je. Het tweede leest over het algemeen makkelijker.

Aanvullende uitleg van Sanne Hillemans
Wekelijks ontvang ik hele interessante schrijftips in mijn mail van auteur en schrijfcoach Sanne Hillemans https://wwwsannehillemans.nl en zij ziet Show, don’t tell zelfs nog ietsjes breder.

Zij zegt: “Je kunt dingen laten zien in plaats van vertellen in je schrijfstijl door:

1) Het letterlijke gebruik van zintuigen (ik zie, ik hoor, ik voel) weglaten en gewoon noemen wat er te zien, te horen of te voelen is.

2) Emoties uitschrijven in plaats van benoemen.

3) Maar ook in je verhaallijn zelf kun je dingen laten zien in plaats van vertellen.”

Meer dan 295 emoties
Een mens kan schijnbaar meer dan 295 emoties beleven. De hele lijst vind je onder andere hier: https://hetnlpcollege.nl/emoties/

Er zijn gelukkig spiekbriefjes voor auteurs om hen te helpen😊 Er is in het engels een heel mooi boek waarin wel 130 emoties uitgebreid worden besproken en die je in een verhaal kunt gebruiken, zodat de lezer begrijpt wat er met het personage aan de hand is (The Emotion Thesaurus: A Writer’s Guide to Character Expression door Becca Puglisi en Angela Ackermanen).

Maar een aantal zaken die vaak voorkomen in een Romance verhaal staan er helaas niet in, deels ook omdat het niet echt emoties zijn. Ik dacht dat het aardig zou zijn om samen iets te creëren zoals in het boek want het zijn dingen die je vast ook weleens hebt of om je heen ziet. Doe je gezellig mee? Het gaat om:

Honger hebben

Koud hebben

Moe zijn

Pijn hebben

Speels zijn met elkaar als stelletje

Gestrest zijn

Verlegen zijn

Je vervelen

Het warm (of heet) hebben

Ziek zijn

Dronken zijn

Er zijn nog wat emoties/belevingen waar ik ook wel wat hulp bij kan gebruiken, maar ik was bang dat de lijst te lang zou worden. Die bewaar ik tot mei wanneer ik op het punt ben dat ik moet wachten op de feedback van de proeflezers. Welke emoties en dergelijke dat zijn hoor je binnenkort. Wie lid is van de groep ziet automatisch een berichtje verschijnen.

Hoe werkt het Show,don’t tell project?
Met de Facebook polls laat je weten hoe je het aan je kan zien (je houding, je gedrag, je gezichtsuitdrukking, je stem of je manier van bewegen) dat je het koud hebt, gestrest bent etc. De Facebook polls zijn open van woensdag 15 maart tot en met vrijdag 31 maart. Ik zou je willen uitnodigen om op deze link te klikken https://www.facebook.com/groups/showdonttellprojectvanmartine

Wat niet voor je van toepassing is sla je gewoon over. Staat er een beschrijving die bij je past, vink het dan aan. Er zijn dus meerdere antwoorden mogelijk per onderwerp. Als er volgens jou iets mist dan kun je het gewoon toevoegen in het lijstje. De meest populaire zijn het beste om te gebruiken tijdens het schrijven omdat de meeste lezers het zullen herkennen😊

Op 1 april worden de polls weer weggehaald. Vervolgens maak ik er een mooi overzicht van en deel ik het voor wie het leuk vindt en alle auteurs die lid zijn kunnen als ze dat willen natuurlijk de Wordfile opslaan of printen en naar hun eigen idee gebruiken als ze aan het schrijven zijn of juist bij de revisie van hun teksten😊Ik gebruik het in april al voor de herschrijf van mijn tweede boek Onbekommerd. Daar komen onder andere gestreste, vermoeide en zieke mensen in voor en natuurlijk zijn de hoofdpersonen ook lief en speels met elkaar, dus je doet het zeker niet voor niets😊 Ik gebruik het daarna ook voor mijn volgende boeken!

Hartelijke groeten, veel plezier met meedoen en HEEL VEEL DANK voor jouw hulp,

Martine

Uitnodiging

Lees hier verder over mijn schrijfavonturen

Interview over uitgeven in eigen beheer

Interview over uitgeven in eigen beheer

Interview over uitgeven in eigen beheerInterview over uitgeven in eigen beheerIk ben een piraat! Gisteren wist ik dat eerlijk gezegd ook nog niet, maar ik las het in mijn duo interview samen met auteur Elmar Otten. Collega Patricia Bouwhuis-Ooyevaar maakt op dit...

read more
Schrijf update februari 2023

Schrijf update februari 2023

Schrijf update februari 2023Schrijf update februari 2023Was februari een leuke maand voor jou? Voor mij was het ontzettend leuk en druk want: Onze B&B was de hele maand volgeboekt We zijn gestart met klussen voor het nieuwe seizoen (oa 102 balkjes 2x gewit) We...

read more
recepten DVP Bookish Valentine Event

recepten DVP Bookish Valentine Event

Recepten DVP Bookish Valentine EventRecepten DVP Bookish Valentine EventBonjour, Heb je 11 februari genoten op het Bookish Valentine Event van Dutch Venture Publishing? Ik was heel blij dat ondanks dat ik geen auteur bij deze uitgever ben ik toch kon bijdragen aan de...

read more
Schijf update januari 2023

Schijf update januari 2023

Schijf update januari 2023Schijf update januari 2023Mijn conclusie na één jaar social media voor mijn schrijfprojecten: ik krijg veel meer ‘likes’ en commentaar op dingen uit mijn privéleven dan details over mijn schrijven😃 Ik weet niet of dat iets zegt over mijn...

read more
Ik sta op de longlist van de Indie-awards!!!!

Ik sta op de longlist van de Indie-awards!!!!

Ik sta op de longlist van de Indie-awards!!!!Ik sta op de longlist van de Indie-awards!!!!Leuk nieuws voor mij en iedereen die me hielp bij het schrijven van Nonchalant. Voor het eerst in mijn leven sta ik op een longlist. Net echt en in goed gezelschap natuurlijk. Ik...

read more
Kerstverhaal op boekenblog Bookstamel.com

Kerstverhaal op boekenblog Bookstamel.com

Kerstverhaal op boekenblog Bookstamel.comKerstverhaal op boekenblog Bookstamel.comDeze week kreeg ik via Messenger een foto van een werkelijk enorm grote witte en wat verfrommelde damesonderbroek. De aanleiding was dit Kerstverhaal dat ik schreef voor de boekenblog...

read more