web analytics

Franse pakketjes voor 2e ronde proeflezers en bloggers

Franse pakketjes voor 2e ronde proeflezers en bloggers

De foto is van een deel van de Franse pakketjes die ik naar 5 proeflezers en 2 bloggers stuurde als dank voor hun hulp bij het schrijven van mijn boek Nonchalant. Alles wat je op de foto ziet is terug te leiden naar scenes in mijn boek, maar ik kan natuurlijk nog niets verklappen😉.

Sinds de start van 2022 heb ik geen nieuws meer gelezen of journaal gekeken. Voor het herschrijven van een luchtig boek leek het me verstandig om in de juiste schrijfstemming te zijn en daar helpen de huidige actualiteiten natuurlijk niet bij… Vanaf vandaag mag ik van mijzelf weer de NOS en op Nu.nl site kijken, maar ik denk dat ik maar nog even uitstel tot morgen…

Het uitgeven van mijn boek Nonchalant wil ik professioneel aanpakken. Vorig jaar heb ik contact gezocht met Annette Rijsdam (auteur Anne May) die een leesverslag heeft gemaakt. http://woordenvanmeij.nl/  (auteursnaam Anne May) https://www.instagram.com/anne_may._annette_rijsdam/
Na het lezen stuurde ze me een uitgebreid verslag met aanbevelingen voor de verhaallijn en suggesties over kleinere details. Het is niet in twee woorden samen te vatten, maar haar belangrijkste bevinding was dat ze vond dat de hoofdpersoon Lynda het eigenlijk een jaar lang veel te leuk en te makkelijk had. Dat was saai voor de lezer. Dat kan natuurlijk niet dus herschreef ik Nonchalant met veel enthousiasme en is het jaar van Lynda in Frankrijk wat meer een rollercoaster geworden. Ze zei me dat ik een prettige schrijfstijl had en dat gaf me vertrouwen om door te gaan. Voor alle zekerheid vroeg ik nog weer hulp voor een tweede proefleesronde en ik ben heel erg blij dat ik dat gedaan heb.

Mijn boek Nonchalant is dankzij de proeflezers afgelopen december nog weer mooier geworden en ik zou heel graag iedereen bedanken die daar een bijdrage aan leverde of op dit moment zelfs nog bezig is, maar bovenal ook veel dank voor de prettige samenwerking. In zijn algemeenheid werd Nonchalant door de vijf proeflezers samengevat als een heel leuk verhaal dat prettig/vlot leest, onder andere door de korte hoofdstukken.

Bookstagrammer Marleen @marleen.persoons https://www.instagram.com/missp_her_books_read/ had net als bij mijn korte verhaal weer heel snel mijn boek uitgelezen. ‘Met plezier’ zei me en ik was heel blij met haar feedback. Ze deed een aantal scherpe observaties en gaf ook wat tips over Frankrijk die ik kan gebruiken in deel twee, want ze is ook ervaringsdeskundige met het leven in La douce France. Dankzij Marleen lees je nu ook een proloog en een epiloog in Nonchalant. Op haar advies heb ik ook de eerste twee hoofdstukken herschreven

Isolde Boers was een debutant in 2021 met het leuke jeugdboek Het geheim van het oude strandhuis @isolde.boers (http://isoldeswoorden.nl/ https://www.instagram.com/isoldes_woorden/). Isolde heeft een scherp oog voor details merkte ik, want ze betrapte me op een paar inconsequenties en helaas ook op wat schrijffouten. Tevens zijn er dankzij Isolde haar schrijftips een aantal gebeurtenissen later in het verhaal nu subtiel ingeleid in het begin met wat terloopse toespelingen hier en daar, zodat het allemaal wat natuurlijker verloopt/leest.

Bookstagrammer Bianca https://www.instagram.com/bietjesboeken/ Bianca van der Heide stuurde me tijdens het lezen af en toe al een enthousiast berichtje, dus ik wist al van welke scenes ze heel erg genoten had. Echter, ze leest anders dan ik/beleeft een boek op een andere manier en heeft behoefte aan andere elementen in een verhaal dan waar ik zelf gewoonlijk oog voor heb als lezer merkte ik bij haar analyse na het lezen. Dankzij Bianca is Nonchalant wat dikker geworden door wat meer omgevingsdetails hier en daar, beschrijvingen van de sfeer of de stemming dan wel de gevoelens van hoofdpersoon Lynda. Maar wel op zo’n manier dat het mijn eigen toch wat ingetogen schrijfstijl is gebleven.

Alle proeflezers had ik een aantal vragen gestuurd om te horen wat ze vonden van bepaalde verhaalelementen en het plot. Na afloop heb ik alle correspondentie uitgeprint om te zorgen dat ik niets zou vergeten bij het analyseren en verwerken van de commentaren. De dikste stapel printjes was van Neeltje. Zij is een heel enthousiaste boekenlezer en goed in de Nederlandse taal. Het is moeilijk om onze hele correspondentie in twee zinnen samen te vatten maar de feedback van Neeltje is door het hele boek terug te vinden op detail niveau en ook in de verhaallijn. Zelfs tot aan de verstopte septictank scene als ervaringsdeskundige tijdens haar vakantie. Want wat Lynda in haar jaar in Frankrijk beleeft is niet allemaal uniek.

Ook Miranda die op haar werk de hele dag omgeven is door boeken en ook nog eens graag leest zette me aan het werk. Het was haar niet duidelijk “hoe gaat het nu verder?” Ook hoofdpersoon Lynda en de Franse achtergrondinformatie is bijgeschaafd op advies van Miranda. De Franse informatie is nu iets meer gedoseerd en wat ik heb weggehaald zit al in het bestand voor boek twee in mijn Zorgeloos serie. Aan het einde van elke maand lees je nu ook heel beknopt een recept verweven met wat ervaringen tijdens het recepten verzamelen door Lynda

Op dit moment gaat boekenblogger Anja de Rijk @Followmemove bekend van haar vele boekenrecensies en interviews op https://followmemove.com https://www.instagram.com/followmemovebooks/ door het manuscript om te zien of alle blogtechnische informatie klopt. Zij blogt al sinds 2013. Ik ben heel benieuwd naar haar bevindingen.

Inmiddels is mijn manuscript weer terug bij Annette Rijsdam. De grote vraag is dus nu: wat zal ze van de nieuwe versie vinden? Heeft de hoofdpersoon Lynda nu genoeg tegenslag? Heb ik al haar andere suggesties goed opgepakt? Over een maand weet ik het. Na haar reactie hoop ik de laatste puntjes op de “i” te zetten. Daarna gaat mijn manuscript door naar Juliette Heugen (Auteur Emma Anna https://www.facebook.com/EmmaBooks-2522860794394456 ) voor de eindredactie en hopelijk kan iedereen dan eindelijk dit voorjaar genieten van de belevenissen van Lynda Schipper wanneer ze voor een jaar naar Frankrijk gaat voor haar foodblog. De flaptekst: https://chezmartine.nl/nonchalant/

Wat de proeflezers over Nonchalant zeiden:

“Wat een leuk boek. Ik vind de insteek, de verschillen tussen Frankrijk en Nederland, erg origineel en verfrissend.”

“Ik vind het een leuk verhaal en ik heb ook geen moment gedacht, pfff, waarom lees ik dit (wat is soms echt heb met boeken). Het bleef leuk en boeiend. De relatief korte hoofdstukken zijn ook fijn.”

“Het verhaal sprak me zeker aan. We gaan graag naar Frankrijk op vakantie en veel dingen zijn herkenbaar. Verder is het ook een heerlijk verhaal rondom Lynda en Yann.”

Merci 2022

Lees hier verder over mijn schrijfavonturen

Interview over uitgeven in eigen beheer

Interview over uitgeven in eigen beheer

Interview over uitgeven in eigen beheerInterview over uitgeven in eigen beheerIk ben een piraat! Gisteren wist ik dat eerlijk gezegd ook nog niet, maar ik las het in mijn duo interview samen met auteur Elmar Otten. Collega Patricia Bouwhuis-Ooyevaar maakt op dit...

read more
Uitleg bij mijn Show don’t tell project

Uitleg bij mijn Show don’t tell project

Uitleg bij mijn Show don’t tell projectUitleg bij mijn Show, don’t tell projectUitleg bij mijn Show, don’t tell project ‘Show, don’t tell’ is iets waar ik nog wat moeite mee heb bij het schrijven. Wanneer je een technische uitleg in een schrijfboek leest is dat toch...

read more
Schrijf update februari 2023

Schrijf update februari 2023

Schrijf update februari 2023Schrijf update februari 2023Was februari een leuke maand voor jou? Voor mij was het ontzettend leuk en druk want: Onze B&B was de hele maand volgeboekt We zijn gestart met klussen voor het nieuwe seizoen (oa 102 balkjes 2x gewit) We...

read more
recepten DVP Bookish Valentine Event

recepten DVP Bookish Valentine Event

Recepten DVP Bookish Valentine EventRecepten DVP Bookish Valentine EventBonjour, Heb je 11 februari genoten op het Bookish Valentine Event van Dutch Venture Publishing? Ik was heel blij dat ondanks dat ik geen auteur bij deze uitgever ben ik toch kon bijdragen aan de...

read more
Schijf update januari 2023

Schijf update januari 2023

Schijf update januari 2023Schijf update januari 2023Mijn conclusie na één jaar social media voor mijn schrijfprojecten: ik krijg veel meer ‘likes’ en commentaar op dingen uit mijn privéleven dan details over mijn schrijven😃 Ik weet niet of dat iets zegt over mijn...

read more
Ik sta op de longlist van de Indie-awards!!!!

Ik sta op de longlist van de Indie-awards!!!!

Ik sta op de longlist van de Indie-awards!!!!Ik sta op de longlist van de Indie-awards!!!!Leuk nieuws voor mij en iedereen die me hielp bij het schrijven van Nonchalant. Voor het eerst in mijn leven sta ik op een longlist. Net echt en in goed gezelschap natuurlijk. Ik...

read more