web analytics

Recepten DVP Bookish Valentine Event

Recepten DVP Bookish Valentine Event

Bonjour,

Heb je 11 februari genoten op het Bookish Valentine Event van Dutch Venture Publishing? Ik was heel blij dat ondanks dat ik geen auteur bij deze uitgever ben ik toch kon bijdragen aan de goodie bag.

Dit jaar komt er een kookboek van mij uit met hele simpele supersnelle Franse gerechten en ik heb hieronder alvast drie recepten voor je die passen bij het thema van het event; theeleuten met Feelgood auteurs, en die heel lekker zijn bij thee (en koffie 😊).

Mijn kookboek Fast French Food is geïnspireerd op mijn debuut Nonchalant dat vorig jaar is verschenen. Een fictief verhaal maar gebaseerd op wat wij onze eerste 15 jaar in Frankrijk gezien, gehoord en meegemaakt hebben. Op dit moment schrijf ik met veel plezier aan Onbekommerd, het tweede deel in de serie en ik ben bezig met het uitwerken van een driedelige feelgood-serie over een B&B in Frankrijk die geïnspireerd is op ons werk.

De eerste drie recepten voor knapperige Palmiers, luchtige kokoskoekjes en een prachtige ijstaart hieronder zijn supersimpel en snel om te maken en staan in mijn kookboek Fast French Food. Ik heb het heel gedetailleerd beschreven maar ze zijn echt super eenvoudig om te maken.
De crêpes en chocoladetaart zijn twee van mijn favorieten, maar nemen iets langer om te maken maar zijn ook niet moeilijk hoor.
Stuur me een foto of tag me als je één van de recepten gemaakt hebt 😊. Veel succes! Bon appetit!

Hartelijke groeten,

Martine

Kookboek snelle Franse gerechten

PALMIERS

PALMIERS(knapperige bladerdeegkoekjes met suiker in de vorm van een vlinder)

Ingrediënten:
400 gram bladerdeeg (9 vierkante plakken)
100 gram suiker

Verder nog nodig:
Stuk bakpapier (en eventueel kaneel)

Maak van de bladerdeeg plakken een vierkant. Plak ze met een beetje water op je vingers aan elkaar. Je kunt ook één lange strook maken.
Strooi de suiker mooi verdeeld over het bladerdeeg en druk het even met je handen aan.
Rol de ene kant naar het midden en dan de andere kant naar het midden. Let op, doe het losjes, het bladerdeeg moet uit kunnen zetten.
Doe het deeg in folie en leg het een half uur in de koelkast.
Snijd de rol van het vierkante deeg in plakjes van een dikke halve centimeter. Alle plakjes achter elkaar snijd je in plakken van een centimeter.
Leg de koekjes op bakpapier op het rooster of een dienblad en doe er wat folie erover en leg het weer 30 minuten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven op 200C en hete lucht op 180C.
Bak de koekjes in 8 à 12 minuten. Goed in de gaten houden. Ze moeten mooi goudbruin worden.

Het neemt iets meer tijd maar je kunt eventueel een kwart van de suiker op bakpapier strooien of een schone ondergrond en daar het deeg overheen leggen, dan de helft van de suiker over het bladerdeeg strooien, de koekjes snijden en uitleggen op het bakpapier en dan nog weer een kwart van de suiker eroverheen strooien.

Wanneer je alles in één keer maakt en het deeg niet in de koelkast doet lukt het ook wel, maar zijn de koekjes veel minder knapperig en dat is nu juist de bedoeling.

recept voor Palmiers

CONGOLAIS

CONGOLAIS (12 luchtige kokoskoekjes in de vorm van een soort Pyramide)

Ingrediënten:
180 gram geraspte kokos in een beslagkom
150 gram suiker
Twee eiwitten met een snufje zout in een tweede beslagkom

Verder nog nodig:
Handmixer, pannenlikker en een stuk bakpapier,

Verwarm de oven voor op 200C. Hete lucht op 180C.
Doe de twee eiwitten met een snufje zout in een beslagkom en klop ze schuimig. Begin met de laagste stand en voer de snelheid geleidelijk op. Aanvankelijk zijn er grove luchtbellen maar die worden al snel heel fijn. Wanneer alle grove bellen weg zijn is het goed. Je kunt het even controleren door de mixer uit te zetten en te kijken wat voor soort pieken er dan zijn als je de gardes eruit haalt. Het moeten stijve pieken zijn. Je hebt te lang geklopt als er vocht onderin zit. Dan moet het helaas overnieuw met nieuwe eiwitten anders worden het soppige koekjes.
Zet de mixer op de halve stand en strooi de suiker erdoorheen en klop nog even een paar tellen zodat het mooi verdeeld is. Wanneer je nu de mixer uitzet en de gardes eruit haalt zijn er zachte slappe pieken te zien in het eiwit.
Het is heel belangrijk dat het eiwit luchtig blijft zodat je luchtige koekjes krijgt. Dus niet in een keer alle kokos erbij doen en hard roeren. Doe juist maar een derde bij de kokos en schep het heel voorzichtig door elkaar met een pannenlikker. Voeg dan de rest van de kokos toe en meng weer voorzichtig.
Schep met twee lepels of een kleine ijsschep gelijke hoopjes op het bakpapier. In theorie is het beslag voldoende voor 12 koekjes.
Vorm met je vingers een soort pyramide (zie foto).
Doe de Congolais ca. 8 minuten in het midden van de oven maar houd het door het venster vanaf 6 minuten in de gaten. De Congolais moeten mooi egaal goudbruin zijn.

recept voor Congolais

VACHERIN

VACHERIN glacé (ijstaart met sorbetijs, meringue en fruit)

Ingrediënten:
Twee kant-en-klare bakken met sorbetijs in twee contrasterende kleuren maar met smaken die goed bij elkaar passen
Ca. 100 gram meringue in kleine stukjes
Ca. 300 gram fruit in kleine stukjes (vers of diepvries)

Verder nodig:
Een ijslepel, een stuk bakpapier en een springvorm

Laat het sorbetijs als je er niet zo een ijslepel in kunt steken even ca. 15 minuten wat zachter worden.
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm dat net iets je groter is en doe dan de springvorm dicht zodat het papier ertussen geklemd zit. Knip een strook bakpapier voor de rand.
Het makkelijkste is om bevroren stukjes rood fruit te gebruiken (frambozen, bessen ed Maar pas op aardbeien alleen in stukjes maar niet heel). Het geeft een mooi contrast met de witte meringue.
Snijd de meringue in het formaat van een kleine dobbelsteen. Je zult zien dat het breekt maar het is niet erg wanneer de stukjes ongelijk zijn.
Verdeel de eerste bak sorbetijs over de bodem.
Strooi het fruit er mooi verdeeld overheen en zorg dat er langs de hele rand wat ligt. Het is heel belangrijk dat het fruit niet groot is want want anders zijn het een soort van ijsklontjes om op te kauwen.
Strooi vervolgens de meringue er overheen met ook weer meringuestukjes lang de hele rand.
Verdeel de tweede bak sorbetijs eroverheen en doe de Vacherin weer in de diepvries.

De Vacherin ca. 15 minuten voor je hem gaat eten uit de diepvries halen. Je kunt eventueel nog wat slagroom, fruit en meringue bovenop doen voor het serveren. Zonder de slagroom is dit een glutenvrij en lactosevrij dessert. Doorgesneden zien de puntjes er prachtig uit.

Een snelle versie is natuurlijk gewoon twee bolletjes sorbetijs met wat vers fruit en meringue stukjes in een schaaltje. Ik doe er dan ook nog wel eens wat vers geroosterde amandelen overheen.

 

recept voor ijstaart Vacherin

CREPES

CREPES (ca. 10 à 12 flensjes)

250 gram bloem
75 gram suiker
4 eieren
500 ml lauwe melk (even 1 minuut in de magnetron)
Halve theelepel zout
2 eetlepels olie
Optioneel 2 eetlepels drank naar keuze

Doe alle ingrediënten in een kom en mix het met een staafmixer. Je hebt dan als het goed is geen klontjes.
Het beste resultaat krijg je wanneer je ’s morgens het beslag al maakt en de hele dag afgedekt in de koelkast zet.

Gebruik een kleine koekenpan, nog wat boter of olie en neem iets minder beslag dan je gewend bent met een traditionele Nederlandse pannenkoek. Het bakken is natuurlijk verder precies hetzelfde. Op crêpes eet je alleen zoetigheid. Mijn favoriet is honing met citroen en mijn man verse aardbeien met suiker.

 

recept voor crepes

CHOCOLADE TAART

Franse CHOCOLADE TAART zonder bloem

Ingrediënten:
200 gram (pure) chocolade in stukjes
200 gram boter in stukjes
200 gram suiker verdeeld in tweeën. Doe 100 gr in een beslagkom en 100gr in een bakje.
Vier eieren (de eiwitten in de ene beslagkom en de eigelen in de ander beslagkom)
Snufje zout

Verder nog nodig:
Handmixer, twee beslagkommen, pannenlikker, ronde ovenschaal van 30 cm doorsnee, schaar en bakpapier

Verwarm de oven voor op 160C. Hete lucht 150C.
Doe bakpapier in de ovenschaal. Nog niet op maat knippen.
Doe de chocolade in een kleine glazen schaal of maatbeker met de boter er bovenop in de magnetron. Smelt steeds 30 seconden en roer dan even. Het is de bedoeling dat de boter en chocolade smelten maar niet heet worden. Stoppen zodra het een mooie vloeibare massa is. Het duurt rond de twee minuten.
Klop eerst de eiwitten met een snufje zout schuimig in een beslagkom. Begin met de laagste stand en voer de snelheid geleidelijk op. Aanvankelijk zijn er grove luchtbellen maar die worden al snel heel fijn. Wanneer alle grove bellen weg zijn is het goed. Je kunt het even controleren door de mixer uit te zetten en te kijken wat voor soort pieken er dan zijn. Het moeten stijve pieken zijn. Je hebt te lang geklopt als er vocht onderin zit. Dan moet het helaas overnieuw met nieuwe eiwitten.
Zet de mixer op de halve stand en strooi de suiker erdoorheen en klop nog even een paar tellen zodat het mooi verdeeld is. Wanneer je nu de mixer uitzet en de gardes eruit haalt zijn er zachte slappe pieken te zien in het eiwit.
Je hoeft de gardes van de mixer niet schoon te maken. Klop de eigelen met 100 gram suiker in ca 5 minuten mooi schuimig. De kleur verandert van donkergeel naar lichtgeel.
Doe het boter-chocolade mengsel bij het eigeelmengsel en meng het voorzichtig een beetje met een pannenlikker.
Doe dan een derde van het eiwit bij het chocolade-eigeel mengsel en meng het voorzichtig met een pannenlikker. Doe vervolgens de rest van het eiwit erbij. Meng heel voorzichtig zodat de lucht in het geklopte ei blijft. Wanneer het compleet bruin geworden is kan het in de ovenschaal. Knip dan de randen een beetje bij zodat de warmte er overheen kan en zet de schaal in het midden van de oven.
De taart is in ca 25 à 30 minuten gaar. Houd het na 20 minuten goed in de gaten. De taart mag niet aanbranden van boven. Een houten cocktailprikker moet er schoon uitkomen.
Laat afkoelen en eet er lekker van. De taart blijft smeuïg omdat er geen bloem in zit. Doe de chocoladetaart dan in de koelkast en eet de volgende dag nog weer een puntje. Het smelt dam op je tong en smaakt weer compleet anders dan vers uit de oven. Laat me weten welke jij het lekkerste vond. Ik eet zelf deze Franse chocoladetaart het liefste uit de koelkast.

Stuur me een foto of tag me als je één van de recepten gemaakt hebt 😊. Veel succes! Bon appetit!

Groetjes,

Martine

 

recept voor gateau au chocolat

Lees hier verder over mijn schrijfavonturen

SCHRIJF UPDATE FEBRUARI 2024

SCHRIJF UPDATE FEBRUARI 2024

Schrijf Update Februari 2024Schrijf Update Februari 2024Ik had een drukke stressvolle maand op mijn werk, maar toch zijn er heel gevarieerde en leuke schrijf gerelateerde zaken te melden: 1. Bij de recensietekst van NBD Biblion stond “In vriendelijke, zeer...

read more
SCHRIJF UPDATE JANUARI 2024

SCHRIJF UPDATE JANUARI 2024

Schrijf Update Januari 2024Nieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-lineEen nieuw jaar, dus nieuwe kansen. Hopelijk ook voor jou. Voor mij betekende januari: Het schrijven van de eerste versie van Onverschillig. Ik zit regelmatig te grinniken en niet tegen...

read more
Nieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-line

Nieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-line

Nieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-lineNieuwsbrief met jaaroverzicht van onze B&B on-lineIk deel hieronder het stukje over mijn man Hemko, want dat is weer eens iets anders 😊 https://aupassagedugois.nl/nieuwsbrief-2023-au-passage-du-gois/ Hemko...

read more
Goede voornemens 2024

Goede voornemens 2024

Goede voornemens 2024Goede voornemens 2024Heb jij goede voornemens gemaakt?? Mijn schrijf gerelateerde voornemens van 2024: 💗In januari wil ik 'Onverschillig', het derde en laatste deel van mijn Zorgeloos-serie afschrijven en dan een maand laten sudderen.💗In februari...

read more
Schrijf update december 2023

Schrijf update december 2023

Schrijf update december 2023Schrijf update december 2023Wat vind je van het kerstkado van mijn man? Ik ben heel visueel ingesteld. Dit werkt perfect voor mijn inspiratie voor de verhaallijn van mijn derde boek Onverschillig. Je ziet de eerste helft van het boek, want...

read more